czwartek, 7 maja 2020
Sos z bakłażanem
Mój kochany małżonek podczas ostatnich zakupów zaopatrzył nas w dwa dość dużej wielkości bakłażany. Lubię, nawet bardzo więc się ucieszyłam. Pierwsze co mi przyszło na myśl żeby zrobić to bakłażana grillowanego z tuńczykiem - przepis tutaj. Wyszło pysznie. Nie daliśmy jednak rady zjeść wszystkiego bakłażana. Wykombinowałam więc danie na drugi dzień- sos z bakłażana do zielonych tagliatelle.
Potrzebne składniki: 5-6 grillowanych krążków podłużnego bakłażana, pół cebuli, pół marchewki, ząbek czosnku, kawałek selera naciowego,sos pomidorowy, sól, pieprz. Sosu wyszło na dwie osoby.
Czosnek kroję w plasterki. Cebulę, marchewkę i seler kroję w drobną kostkę. Wszystko rumienię na oliwce. Dodaję pokrojonego w kawałki bakłażana. Razem przez chwilę jeszcze przesmażam na patelni.
Teraz dodaję 200 ml. sosu pomidorowego. Najlepszy byłby sos pomidorowy własnej roboty, ale można jak najbardziej dodać gotowy, kupny z butelki. Teraz sos solę i pieprzę do smaku. Gotuję jeszcze około 8-10 min. i gotowe. Ja podałam z tagliatelle ze szpinakiem. Bardzo je lubię a dodatkowo ślicznie się prezentują z czerwonym sosem.
Na wierzch troszkę parmezanu... Ja parmezan jadłabym ze wszystkim. Uwielbiam.
I danie gotowe. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Doskonały przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego. Mam nadzieję, ze się przyda.
UsuńUwielbiam bakłażany, to jedno z najpopularniejszych warzyw na Bliskim Wschodzie
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis dla miłośników bakłażanów :)
OdpowiedzUsuńMusze spróbować, tym bardziej że kiedyś miałam nie udane podejście do bakłażana. A on przecież taki zdrowy :D
OdpowiedzUsuńMniam, ależ to wygląda. Ja nie bardzo umiem robić bakłażana i z tego powodu to co z nim robię (niby jak trzeba) bywa katastrofalną zbrodnią kulinarną na tym warzywie, ale jak znajdę znów kupię i zrobię według tego twojego przepisu, może wyjdzie?
OdpowiedzUsuńZ prostych przepisów wychodzą najsmaczniejsze dania. Twój sos biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńAniu ja co z Włoch zabieram wszystko do siebie :) także jak dla mnie możesz nas zasypywać takimi przepisami :) no ten bakłażan wygrzewa y na wloskim słoneczku zupełnie inaczej smakuje niż ten który dojedzie do mnie do Norwegii :( no ale co zrobić, jak się nie ma tego co się lubi to się lubi co się ma :)
OdpowiedzUsuńI bardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie dania z bakłażanem. Twój sos na pewno przygotuję.
To coś dla mnie. Jestem bakłażanoholiczką☺️ uwielbiam go w każdej postaci. A podany do makaronu przełamie wszystkie lody☺️
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie. Ja już się nie mogę doczekać kiedy będę mieć swój. Ostatnio non stop piekę bakłażana z mozzarellą, pomidorkami i czasami szynki plaster dorzucę. Mega smacznie szybko i łatwo
OdpowiedzUsuńUwielbiamy bakłażany, a ja szczególnie. Mam teraz jednego, to zrobię taki sos w weekend :D Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńŁatwe, szybkie i smaczne- idealne!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuń