Życie

czwartek, 7 maja 2020

Sos z bakłażanem


Mój kochany małżonek podczas ostatnich zakupów zaopatrzył nas w dwa dość dużej wielkości bakłażany. Lubię, nawet bardzo więc się ucieszyłam. Pierwsze co mi przyszło na myśl żeby zrobić to bakłażana grillowanego z tuńczykiem - przepis tutaj. Wyszło pysznie. Nie daliśmy jednak rady zjeść wszystkiego bakłażana. Wykombinowałam więc danie na drugi dzień- sos z bakłażana do zielonych tagliatelle.

Tagliatelle z sosem

Potrzebne składniki: 5-6 grillowanych krążków podłużnego bakłażana, pół cebuli, pół marchewki, ząbek czosnku, kawałek selera naciowego,sos pomidorowy, sól, pieprz. Sosu wyszło na dwie osoby. 

Czosnek kroję w plasterki. Cebulę, marchewkę i seler kroję w drobną kostkę. Wszystko rumienię na oliwce. Dodaję pokrojonego w kawałki bakłażana. Razem przez chwilę jeszcze przesmażam na patelni.

Warzywa z bakłażanem

Teraz dodaję 200 ml. sosu pomidorowego. Najlepszy byłby sos pomidorowy własnej roboty, ale można jak najbardziej dodać gotowy, kupny z butelki. Teraz sos solę i pieprzę do smaku. Gotuję jeszcze około 8-10 min. i gotowe. Ja podałam z tagliatelle ze szpinakiem. Bardzo je lubię a dodatkowo ślicznie się prezentują z czerwonym sosem. 

Sos z bakłażana, szpinakowe tagliatelle.

Na wierzch troszkę parmezanu... Ja parmezan jadłabym ze wszystkim. Uwielbiam. 
I danie gotowe. Smacznego.

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i życzę smacznego. Mam nadzieję, ze się przyda.

      Usuń
  2. Uwielbiam bakłażany, to jedno z najpopularniejszych warzyw na Bliskim Wschodzie

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis dla miłośników bakłażanów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze spróbować, tym bardziej że kiedyś miałam nie udane podejście do bakłażana. A on przecież taki zdrowy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, ależ to wygląda. Ja nie bardzo umiem robić bakłażana i z tego powodu to co z nim robię (niby jak trzeba) bywa katastrofalną zbrodnią kulinarną na tym warzywie, ale jak znajdę znów kupię i zrobię według tego twojego przepisu, może wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Z prostych przepisów wychodzą najsmaczniejsze dania. Twój sos biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu ja co z Włoch zabieram wszystko do siebie :) także jak dla mnie możesz nas zasypywać takimi przepisami :) no ten bakłażan wygrzewa y na wloskim słoneczku zupełnie inaczej smakuje niż ten który dojedzie do mnie do Norwegii :( no ale co zrobić, jak się nie ma tego co się lubi to się lubi co się ma :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I bardzo pysznie!
    Uwielbiam wszystkie dania z bakłażanem. Twój sos na pewno przygotuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. To coś dla mnie. Jestem bakłażanoholiczką☺️ uwielbiam go w każdej postaci. A podany do makaronu przełamie wszystkie lody☺️

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosto i smacznie. Ja już się nie mogę doczekać kiedy będę mieć swój. Ostatnio non stop piekę bakłażana z mozzarellą, pomidorkami i czasami szynki plaster dorzucę. Mega smacznie szybko i łatwo

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiamy bakłażany, a ja szczególnie. Mam teraz jednego, to zrobię taki sos w weekend :D Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Łatwe, szybkie i smaczne- idealne!

    OdpowiedzUsuń