Dziś będzie króciutki i prosty przepis na bakłażana. We Włoszech warzywo to właściwie króluje na stołach. Służy i jako dodatek i jako danie główne. Wielu ludzi boi się go używać z winy jego gorzkawego smaku. Jednak nie ma z tym najmniejszego problemu przy odpowiedniej obróbce.
Do tego "dania"(duże słowa na coś tak prostego), zainspirowała mnie Lucia i jej przepisy. Można je potraktować jako przystawkę. Ja jednak zrobiłam w dużej ilości i zjedliśmy na kolację. Nawet mój mąż się najadł.
Zaczynamy od zakupienia bakłażana. Myjemy go i kroimy na plasterki. Solimy z obu stron i odkładamy na sitko. Czekamy aż z solą odsiąknie też goryczka.
Składniki: Bakłażan( lub kilka), pomidor, mazzarella, tuńczyk w oliwce, sól, pieprz i oregano suszone.
Jak już z plasterków bakłażana zejdzie sól z goryczką, osuszamy je ręcznikiem papierowym. Układamy na patelni do smażenia lub na grillowej. U mnie patelnia grillowa.
Grilluję z obu stron.
W tym czasie odsączam z wody , na sitku też mozzarellę. Pomidorki myję i i kroję na plasterki. Każdy z nich solę i pieprzę a także obsypuje oregano.
Mozzarellę należy pokroić w drobne cząsteczki.
Na każdym plasterku bakłażana układam pomidora, pokruszonego tuńczyka i mozzarellę. Na nowo kładę na patelnię grillową. Przykrywam pokrywką i czekam aż ser się rozpuści. Można oczywiście zapiec to w piekarniku z opcją grill górny. Wówczas mozzarella nabierze jeszcze ładniejszego koloru.Ja robiłam na patelni, więc poczekałam tylko jak mozzarella się rozpuści. Danie należy spożywać na gorąco. Wyszło pysznie.
Jeśli nie macie zbytnio ochoty na wymyślanie wykwintnych dań, lub czasu na nie. To takie danie będzie w sam raz.
Smacznego.
Gwarantuje, że zrobię. Danie jest bez miesa, proste i szybkie i to powoduje, że odważe się zrobić tego bakłażana:)
OdpowiedzUsuńDokładnie-łatwy, miły i pyszny!
UsuńJa doceniłam bakłażan dopiero we Włoszech, bo w kraju jakoś za nim nie przepadałam. A tutaj jest wiele przepisów i można sobie kulinarnie poużywać. Twojego jeszcze nie próbowałam, ale na pewno się skuszę :).
OdpowiedzUsuńSkuś się skuś... Łatwy i smaczny.
UsuńBardzo się cieszę że jesteś znowu z nami 😘 ja uwilbiam cukinie a bakłażana też omijam z racji jego goryczki :) ale skorzystam z Twojego przepisu i zrobię taka przekąskę na piątkową kolację przy grillu :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło. Życzę smacznego grilla.
UsuńSuper przepis. Bardzo apetycznie wygląda, aż chce się do Ciebie wpaść na takiego bakłażana ;)
OdpowiedzUsuńJakbyś była w okolicy, to z miłą chęcią zrobię i dla Ciebie. :)))
UsuńMoja miłość do bakłażana jest ogromna. Z tuńczykiem jeszcze nie jadłam i bądź pewna, że zrobię Twojego bakłażana☺️
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy i życzę smacznego.
UsuńLubię warzywa... południwe przepisy należą do moich ulubionych. Ta prostota połączeń i lekkość sprawiają, że ma się ochotę na węcej
OdpowiedzUsuńZgadza się, większość przepisów należy do serii-łatwe, miłe i przyjemne. No i bardzo smaczne.
UsuńBardzo fajny przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszły. Smacznego.
UsuńNajbardziej lubię bakłażana grillowanego z pasta tahini 😊
OdpowiedzUsuńO widzisz a z pastą jeszcze nie próbowałam.
UsuńAle pyszności, aż by się jadło
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Smacznego.
UsuńAleż pyszniaste "kotleciki", a jakie kolorowe i bez mięska - cudowny przepis, który na pewno wykorzystam :D
OdpowiedzUsuńWychodzą naprawdę bardzo smaczne, a jakże proste.
Usuń