wtorek, 3 września 2019
Cukiniowe chipsy i nie tylko
Idąc dalej tematem cukinii.... Skoro czas i pora na to warzywo to z przeogromnym apetytem zrobiłam kolejne smakołyki.
Chipsy z cukinii to chyba najprostsze co można przyrządzić z tego warzywka.
Składniki:
No zgadnijcie.... Cukinia w dowolnej ilości, ile lubimy. Będziemy też potrzebować patelnię, taką na której można smażyć bez tłuszczu o grubym dnie. Jeśli ktoś lubi to również troszkę soli, do oprószenia nią naszych chipsów.
Wybieramy cukinię nie zbyt duże. Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdą ścieramy na tarce (lub kroimy), na cienkie plasterki po długości.
Teraz rozgrzewamy dobrze patelnię bez żadnego tłuszczu. I układamy każdy plasterek cukinii na patelni.
Rumienimy z każdej strony i zdejmujemy z patelni. Ot cała filozofia. Prawda że proste. Wyjmujemy na talerz, kto chce oprósza solą i chipsy gotowe!
Bonusowy dodatek to.... można chipsy z cukinii przekształcić w fantastyczny dodatek do sałatek lub samodzielne "warzywa"do dania głównego.
Składniki:
Będą nam potrzebne chipsy z cukinii z przepisu powyżej, oliwka z oliwek, sól i ostra papryczka(ja używam suszonej).
Nasze wystudzone chipsy z cukinii układamy najlepiej w szklanym pojemniku. Układamy warstwę chipsów, delikatnie solimy, dodajemy niewielką ilość ostrej papryczki i zalewamy delikatnie oliwką. układamy tak warstwowo aż wykorzystamy wszystkie cukinie. Na wierzch zalewamy więcej oliwki. Tak aby cukinie były prawie całe zakryte. Zakręcamy pojemnik i przechowujemy w lodówce.
Tak przygotowane cukinie nadają się jako dodatek do sałatek. Można je również wykorzystać do dekorowania kanapek lub koreczków. Pozostawiam pole do popisu Waszej wyobraźni.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pewnie narażę się wielu osobom, ale nie rozumiem smaku cukinii, a może po prostu niewłaściwie ją przygotowywałem. Tego pomysłu jeszcze nie widziałem, a jaki prosty ;)
OdpowiedzUsuńNikomu się nie narażasz. Każdy ma swoje ulubione smaki i takie za którymi mniej przepada.
UsuńŚwietny pomysł na cukinię!
OdpowiedzUsuńJa nieodmiennie najbardziej uwielbiam chyba dżem cukiniowy z miętą ;)
To muszę zajrzeć do Ciebie po przepis, bo jeszcze nie jadłam.
UsuńSuper przepis, chętnie zrobię go moim domownikom, bo to znowu coś innego :)
OdpowiedzUsuńSpróbujcie. Smacznego.
UsuńNie ma to jak zdrowe chipsy. Przepis mi się przyda :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie.
UsuńJa uwielbiam cukinie i szkoda ze to w Norwegii nie ma takiej jak na polu u mamy :) ale z tych mniejszych sprowadzanych też można wyczarować różne rzeczy :)
OdpowiedzUsuńZgadza się. Ja na chipsy to wręcz biorę te mniejsze cukinie.
UsuńWyglądają obłędnie. Chętnie przygotuję sobie taką przegryzkę ☺️
OdpowiedzUsuńSmacznego.
UsuńW ten sposób robię bakłażany, paprykę, pomidory i cukinie też!
OdpowiedzUsuńPrawda, że pysznie smakują?!
UsuńUwielbiam cukinię, jednak najbardziej surową i jako dodatek do sałatek, bądź do różnego rodzaju gulaszu, leczo itp. Czipsów jeszcze tak nie robiłam, ale może zrobię jako przegryzkę. :D
OdpowiedzUsuńTakich chipsów jeszcze nie robiłam, bardzo ciekawe to brzmi i smacznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńŻyczę więc smacznego. Zawsze zdrowsze niż chipsy z torebki kupne.
UsuńLubię zdrowe chipsy:)
OdpowiedzUsuńZdrowe najlepsze. :))
UsuńZ chęcią w wolnej chwili wypróbuję ten przepis. Wygląda naprawdę apetycznie.
OdpowiedzUsuńWarto , są bardzo fajne.
Usuń